Twee rackets

Squash is gezond

 

Dat wat je in je vrije tijd doet, moet leuk zijn anders geef je de hobby vroeg of laat op. We kennen allemaal wel iemand die met veel ambitie is begonnen met fitnessen of hardlopen, maar binnen een paar weken ook weer is gestopt. Meestal komt dit doordat ze niet echt genieten van wat ze doen. Ze concentreren zich vaak alleen op het verbranden van calorieën of het staren naar de hartslagmeter en dat gaat natuurlijk snel vervelen. Maar ik heb nog nooit iemand ontmoet die zegt dat squash onaangenaam of saai is. Het is zoveel meer dan alleen bewegen: er is techniek, fitness en tactiek bij betrokken. Het is een snelle en veeleisende sport waarbij je je hersens moet gebruiken en ik ben er vrij zeker van dat als je op de baan staat je je oneindige to-do list even vergeet.

 

 

Squash is gezellig

 

Het is misschien overbodig om nog eens te benadrukken dat het doen van iets leuks met andere mensen samen je stressniveaus drastisch vermindert en je gelukkig maakt. Eén van de beste dingen in squash is de sociale kant. Ik heb de gelegenheid gehad om in veel landen squashtoernooien te spelen en overal heb ik voornamelijk aardige en vriendelijke mensen ontmoet. Squash is helaas nog steeds een vrij onbekende sport in sommige landen, maar het voordeel hiervan is aan de andere kant dat spelers gemakkelijk een hechte groep vormen die op een familie lijkt. Maar ook als je geen toernooien of competitie speelt, is het sociale karakter van de sport voor veel mensen doorslaggevend om te beginnen met squash. Je kunt een leuke chat hebben voor de trainingssessie, met je partner praten als je pauzeert en je kunt samen een drankje drinken na de training. De sociale kant is belangrijk bij squash, het gaat niet alleen om de sport. Er worden ook regelmatig sociale toernooien georganiseerd waarbij de sport meer een goed excuus is om samen te zijn en plezier te hebben.

 

 

Squash is gezond

 

Squash heeft de reputatie 'de gezondste sport' te zijn, want je traint het hele lichaam met een hoge intensiteit. Je benen, armen, buik en rugspieren worden sterker. Je springt, buigt, stapt en sprint en ontwikkelt tegelijkertijd behendigheid. Daarnaast doet het je hart en longen een groot plezier: het is namelijk bewezen dat squash de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Bovendien is het een uitstekende training voor je oog-hand coördinatie en squash bevordert tevens je concentratievermogen. En misschien wel het grootste pluspunt is dat het je helpt een gezond gewicht te handhaven, want je kunt in één uur rond de 1.000 calorieën verbranden. Squash heeft de reputatie een zware sport te zijn, maar zoals ik al eerder aangaf, kunnen de oefeningen eenvoudig worden aangepast aan elk inspanningsniveau. En het mooie ervan is dat het hebben van plezier en training hand in hand gaan.

 

Hoe begin je dan?

 

Je kunt meestal een baan huren tussen de 5 en 20 euro per uur, afhankelijk van waar en wanneer je speelt. Ga met een vriend of vriendin of neem contact op met je lokale squashclub als je geen trainingspartner hebt of als je geïnteresseerd bent in een lidmaatschap. Je kunt ook lid worden van een trainingsgroep waar je coaching kunt krijgen en snel je vaardigheden kunt verbeteren, of om een paar privélessen te nemen om aan de slag te gaan. Wat de uitrusting betreft heb je een racket, een balletje en indoorschoenen die niet afgeven nodig. Tot slot raad ik je aan om comfortabele en luchtige sportkleding te dragen waar je je vrij in kunt bewegen. Just give it a try!

 

 

 

Bron: https://www.squashpoint.nl/blogs/blog/waarom-beginnen-met-squash/